Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından Instagram’a erişim engeli getirilmesi sonrası AYM, İletişim Başkanlığı’na basın ve ifade özgürlüğüne müdahale yetkisi veren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin iptaline ilişkin gerekçesini açıkladı. Karar Resmi Gazete’de yayımlanırken Yüksek Mahkeme’nin resmi sosyal medya hesabından duyuruya ilişkin paylaşım silindi ve ardından AYM’nin sitesine erişim sağlanamadı.
Instagram’a erişim engeli sonrası AYM’nin sitesine de girilememesi tepkilere yol açtı. Erişim krizi, sosyal medyanın yegane gündemi haline geldi…
“KİM NEYE UYACAK?”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut: Anayasa Mahkemesi, kendi verdiği kararın bile arkasında duramıyor. AYM, İletişim Başkanlığı’nın basın ve ifade özgürlüğüne müdahale etmesine imkân tanıyan yetkiyi veren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ni iptal ettiğini Twitter üzerinden duyurduktan dakikalar sonra tweetini sildi. AYM’nin web sitesine bile erişilemiyor.
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu: Anayasa Mahkemesi; benim de başvurucularından olduğum, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) yetkilerinin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle düzenlenmesine ilişkin CBK kararnamesini 2014 yılında iptal etti. Dolayısıyla bugün İnstagram’ın tamamen kapatılması açıkça Anayasaya aykırıdır. Devletin kurumları; bu kurumların hukuka uygun davranmasını denetleyen Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararlara rağmen Anayasaya uymuyorsa, kim neye uyacak?
“AYM’NİN BİLE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ YOK”
İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan: Anayasa Mahkemesi X hesabından yaptığı paylaşımı silmiş. Öyle bir ülke düşünün ki; Anayasa Mahkemesi’nin bile yazdıklarının, verdiği kararların arkasında durabilecek gücü yok.
Prof. Dr. Yaman Akdeniz: Anayasa Mahkemesinin İletişim Başkanlığı ve iptal edilen yetkisini açıklıyorum. Bu karar zaten bu sabah Resmi Gazete’de yayınlandı. Böylece Başkanlığın “her tür manipülasyon ve dezenformasyona karşı faaliyette” bulunma yetkisi ifade özgürlüğüne aykırı bulunarak, iptal edildi.
Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez: Anayasa Mahkemesi’nin bile ifade özgürlüğünün olmadığı bir ülke!
Ekonomi yazarı Uğur Gürses: Yetkinizin olmadığı kararı veren Anayasa Mahkemesi’nin web sitesini de mi kapattınız?
Gazeteci Fatih Altaylı: Anayasa Mahkemesi’nin resmi sitesine erişilemeyen ülkede Instagram’a erişilememesine şaşırmamak lazım.
Hukukçu Figen Çalıkuşu: Fahrettin Altun’un canı fena sıkılmıştır. AYM’nin sitesine neden ulaşılmıyor anlaşıldı.